Logo Breda Bouw

Het laatste nieuws over Breda Bouw

dongemond3

RAAMSDONKSVEER - De zon schijnt en de trappen nodigen uit om er te gaan zitten. Straks liggen er kussentjes op de treden van het nieuwe gebouw van het Dongemond College. Binnen wordt er hard getimmerd aan de ruimtes waar de docenten ‘al jaren van dromen’.

"Hier word ik heel blij van", zegt Ilona Leijs halverwege de rondleiding door het 5 miljoen euro kostende duurzame schoolgebouw.

De teamleider van de onderbouw van het vmbo is samen met docenten Emiel van den Berg (wiskunde) en Levi van Erp (geschiedenis, maatschappijleer, M&M ) nauw betrokken geweest bij de inrichting van het gebouw. Over twee weken wordt het opgeleverd.

Leerpleinen
Geheel in de stijl van het nieuwe leren. Met leerpleinen waar maatwerk kan worden geleverd, legt Van den Berg uit. Hij gaat achter de balie staan van waaruit hij het nu nog lege 'plein’ kan overzien. Boven zijn hoofd hangt een groot beeldscherm waarop straks instructies komen te staan.

"Wie behoefte heeft aan extra instructie krijgt die ook", legt hij uit. "We hebben aparte instructie- en werkruimtes", wijst hij naar de lokalen die aansluiten op dit leerplein. "Hier lopen straks verschillende docenten rond, die maatwerk kunnen leveren".

Zo'n zelfde aanpak zie je bij het plein van de menswetenschappen, waar Van Erp lesgeeft. Klassikaal lesgeven is voorbij in de ruimte waarin hoge en lage tafels komen te staan, zithoekjes en poefjes onder een soort kunstboom worden geplaatst. "Wat zullen ze hier veel gaan leren", zegt teamleider Leijs vrolijk. "Dit is toch waar je als docent altijd van hebt gedroomd!".

Het moderne auditorium (collegezaal) en het lokaal voor het vak mediawijsheid, met een veelheid aan electronica en netwerken, is de trots van bestuursvoorzitter Geert Steenbakkers. "Ook omdat wij ons met dit speciale vak als Dongemond College onderscheiden".

Zo ook met het bijna energieneutrale gebouw (BENG). "Gas komt hier niet meer binnen, alles werkt via warmtepompen, driedubbeldik glas, het dak is belegd met zonnepanelen en het gebouw wordt continu geventileerd."

Aanmelden
"Met dit derde gebouw is de cirkel rond", wijst Steenbakkers naar het rondje gebouwen dat voor verbinding zorgt op het schoolplein. Ook tussen de leerlingen. Het oude brugklasgebouw wordt over een tijdje gesloopt. In het nieuwe gebouw zullen zowel vmbo als havo- en vwo leerlingen les krijgen.

Een officiële opening zit er vanwege de corona niet in. Burgemeester Marian Witte (gemeente Geertruidenberg is co-financierder) is al wel een kijkje komen nemen. Volgende week is het nieuwe gebouw open voor de toekomstige leerlingen. Zij kunnen zich aanmelden van maandag tot en met donderdag in tijdsvakken van twee minuten. "De inschrijving moet nog fysiek", aldus Steenbakkers, "wij hebben dat papiertje graag in handen".

Bron: BN DeStem: Het nieuwe Dongemond College is ‘een school waar je van droomt’

Social Breda Bouw

Projecten in de kijker