Logo Breda Bouw

Het laatste nieuws over Breda Bouw

logo

BREDA - "Bij een internationale stad hoort een internationale campus. Dit is een geweldige aanvulling op het bestaand onderwijsaanbod." Dat zei burgemeester Paul Depla vrijdagmiddag bij de officiële opening van de Internationale Campus Breda.

In die campus aan de Mendelssohnlaan werken het Mencia de Mendoza Lyceum en de Internationale School Breda samen. De campus is ook het resultaat van de nieuwbouw van de Internationale School en de grote verbouwing van het Mencia.

Samen zingen
De opening werd opgeluisterd door dans en muziek van de leerlingen van beide scholen. Op het eind van hun voorstelling stonden kids van beide instituten samen op het podium te zingen, om de samenwerking te illustreren. Onder de sprekers was Katrin Fox, een autoriteit op het gebied van internationale scholen. ,,Een internationale school biedt hoop, vanwege de blik die we hebben op de gemeenschap waarin we leven", hield Fox haar gehoor in de aula van het Mencia voor.

"Op een internationale school lopen leerlingen en studenten met een open blik, die kennismaken met alle culturen en een hoop andere talen. Internationaal onderwijs, verankerd in een plaats als Breda, leert je om deel uit te maken van diverse gemeenschappen. Zo groei je op als wereldburger." De Internationale School, die pal naast het Mencia staat, startte in 2011 met zo'n dertig leerlingen. Nu krijgen er 350 les, van maar liefst 45 nationaliteiten en in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar. Hun ouders komen dus van over de hele wereld, en werken in internationaal georiënteerde bedrijven in Breda en de regio.

Grenzeloze ambities
Depla had als cadeautje voor de bestuursleden een historische foto van het Begijnhof. Het is vooral de toekomst die de Bredase burgemeester schetste in zijn toespraak: ,,Breda heeft grenzeloze ambities, daar hoort een internationale school bij. Die is ook belangrijk als factor in het vestigingsbeleid van internationale bedrijven. Die zijn door deze school eerder geneigd voor Breda te kiezen. Daarnaast zeggen we graag 'Breda brengt het samen'. Dat symboliseert deze school met al die nationaliteiten ook. We zijn trots, als stad, op deze campus."

Depla liet zich rondleiden door de nieuwbouw van de Internationale School, die opvalt door de lichtheid. Lichte materialen, veel glas en veel daglicht. De school heeft ruim vijftig docenten in 18 nationaliteiten. En waar een campus staat voor samenwerken en delen, wordt door beide instellingen nog gezocht naar die samenwerking. ,,Die moeten we nog verder vormgeven", zegt Mencia-rector Jan Hadders. ,,De eerste samenwerking is vooral praktisch, zoals het delen van ruimtes. Naar diepere onderwijskundige samenwerking wordt nog gezocht."

Scholen met andere karakters
Dat is overigens minder eenvoudig dan het lijkt. ,,Beide scholen zijn heel anders van karakter", weet Berend Buddingh'. Hij is voorzitter van de Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Breda en omstreken, waar behalve het Mencia ook de Internationale school onder valt. ,,Veel leerlingen zitten er maar kort op, vanwege het 'zwervend' bestaan van hun ouders. Maar tegenwoordig zijn kinderen al veel meer internationaal gericht. Bijvoorbeeld door de wereld van het gamen. Daar ontmoeten ze elkaar op het internet, hier op deze campus ontmoeten ze elkaar 'in real life'."

Hadders: "We willen de Mencialeerlingen 'internationaal bewustzijn' bijbrengen. Nu hebben we heel veel nationaliteiten en talen naast de deur. Ideaal. En we hebben als scholen de intentie om meer naar elkaar toe te groeien."

Bron: BN DeStem: Depla opent nieuwe campus: Internationale School hoort bij ambities Breda

Social Breda Bouw

Projecten in de kijker